Betalen met contant

Contant geld is een wettig betaalmiddel, en toch wordt het niet overal geaccepteerd. Op steeds meer plekken zien we stickers met ‘hier alleen pinnen’. Dat vindt Jouw Haarlem geen goede ontwikkeling. Ook in de Haarlemse bibliotheken en zwembaden kun je niet meer contant betalen.

Maar waarom vinden we het belangrijk dat je met contant geld moet kunnen betalen? Ten eerste leren kinderen beter met geld omgaan als ze munten en biljetten letterlijk vast kunnen houden. Het is beter plannen en makkelijker overzicht houden.

Ook het statiegeld of het ‘heitje voor een karweitje’ is voor sommigen een welkom zakcentje waarmee ze bijvoorbeeld naar het zwembad kunnen of iets anders leuks. Dat wordt met alleen pinnen onmogelijk gemaakt. Ten derde heeft het voor ons iets principieels; vooral als (semi) overheidsinstelling moet je het goede voorbeeld geven en contant betalen mogelijk houden. Het is niet voor niets een wettig betaalmiddel.

Omdat we ook benieuwd waren hoe het in andere gemeenten gaat, hebben we wat rondgebeld. Bij onze buren in Heemstede, Haarlemmermeer en Velsen is het contant betalen bij de zwembaden geen enkel probleem (‘graag zelfs’ zei een medewerker aan de telefoon).

Bij de bibliotheken ligt het iets anders, maar ook hier zijn er genoeg gemeenten waar je contant mag betalen. Zo kun je onder andere in Leiden, Zaanstad, Den Helder, Maastricht, Groningen, Hoorn, Almere, Amersfoort en Delft met cash terecht. Bij sommige bibliotheken staat een apparaat waar zowel pin als contant wordt geaccepteerd. Dat laatste leek ons eigenlijk wel de ideale oplossing.

In de commissie Samenleving (van de gemeenteraad) hebben we hier afgelopen donderdag een debat over gevoerd. Er bleek voor ons idee helaas geen meerderheid te zijn. Wethouder van Loenen wilde niet 'allerlei apparaten' gaan plaatsen bij instellingen als de bibliotheek of het zwembad. Er zou ook geen geld voor zijn.

Dat vinden we natuurlijk erg jammer! Maar misschien biedt Brussel op dit punt de helpende hand. De Europese Commissie werkt namelijk aan een wet die de rol van contant geld veilig stelt en zorgt dat het algemeen aanvaard wordt als betaalmiddel. Het laatste woord is hier dus nog niet over gezegd. We houden je op de hoogte.

Terug naar overzicht