Islamitische begraafplaats


Al heel lang is de islamitische gemeenschap in Haarlem op zoek naar een geschikte locatie voor een begraafplaats met eeuwigdurend grafrecht. Tijdens de coronacrisis werd het gebrek hieraan pijnlijk duidelijk toen lichamen van overledenen vanwege het vliegverbod bijvoorbeeld niet naar Marokko gerepatrieerd konden worden. Dat leverde schrijnende taferelen op.

Een meerderheid van de gemeenteraad geeft nu gelukkig groen licht om te zoeken naar locaties die hier geschikt voor zijn. Orhan Kose, voorzitter van de Islamitische Raad Haarlem is blij met deze steun. 

“We zijn hier inderdaad al heel lang mee bezig” vertelt Orhan. “En het onderwerp is in de loop der jaren alleen maar urgenter geworden. Het gaat over de dood, een fundamenteel aspect van het leven. De eeuwigdurende grafrust is een belangrijk onderdeel van onze wens.

”“Begraven volgens de islamitische regels houdt in dat het lichaam van de overledene wordt teruggegeven aan de natuur. De eeuwigdurende grafrust betekent dat er niet geruimd wordt. Voor onze Haarlemse gemeenschap is het van belang dat nakomelingen deze begraafplaats kunnen bezoeken om hun dierbaren te gedenken.

Jouw Haarlem wenst de burgemeester en de Islamitische Raad succes met de zoektocht naar een geschikte locatie voor een islamitische begraafplaats. We zien de uitkomst met interesse tegemoet.

Terug naar overzicht